Lade elbilen på hytta?
Dette bør du tenke på!
Over 100 000 nordmenn lader fortsatt elbilen fra vanlig stikkontakt, også på hytta. Dét er ikke anbefalt. Siden vi i Bilservice er opptatt av sikker bilbruk, har vi samlet flere gode råd til deg som skal lade elbilen på hytta.
La oss starte trygt hjemme: Skal du på hytta med elbil, bør du som hovedregel starte med fullt batteri hjemmefra, for der har du den billigste strømmen. Er du i tillegg prisbevisst, har du på forhånd fulgt med på strømprisen og fulladet når det er billigst – og selvsagt fra en godkjent ladeboks, ikke fra en vanlig stikkontakt*!
På vei til hytta med elbil – strømtyver underveis
Dere gleder dere til litt fritid på hytta. Bilen er fulladet, og ikke minst fullastet, noe du ikke skal undervurdere når du kjører elbil. Mye bagasje, full takboks og høy hastighet på motorvei, eventuelt toppet med lange bakker opp til hytta, krever nemlig mer strøm enn i det daglige. Skal du i tillegg til fjells, må du ta med både terreng og temperatur i beregningene. Kjører du vinterstid, vil også minusgradene stjele mer power enn normalt og påvirke rekkevidden.
Elbil til hytta? Nyttig å lese:
- På jakt etter den perfekte «hyttebilen»? Se våre elbiler med firehjulstrekk.
- Snev av rekkeviddeangst? Få med deg våre 5 gode ladevaner.
- Lade på vei til hytta? Ta en titt på ladekartet til Norsk elbilforening.
Noen tips på veien til hytta
Et tips ved mange minusgrader, er å ta høyde for ekstra ladekøer langs veien, siden flere da må lade oftere. Dersom du må ty til slik hurtiglading underveis, er neste tips å plotte inn ladestasjonen i GPS-en god tid i forveien, slik at bilen kan forvarme batteriene. Lading av kalde batterier tar lenger tid, og dét vil du ikke når hyttekosen venter.
Hurtiglade på vei til hytta?
Men burde du kanskje ty til hurtiglading langs veien? Strømmen er jo dyrere på hytta enn hjemme? Strøm til fritidsbolig er som regel dyrere enn til privatbolig, når prisene generelt er høye, slik som på vinterstid. Likevel vil det stort sett være billigere å lade på hytta enn å hurtiglade. Dette skyldes at du må punge ut for å få mye strøm på kort tid, samt at investeringskostnadene er betydelige og skal tjenes inn igjen. Lurer du på hva hurtiglading langs veien koster, kan du få en pekepinn i denne prisoversikten.
Lade elbilen på hytta – noen råd
Det første du bør gjøre, er å få installert en egen ladeboks på hytta, både av økonomiske og påkrevde sikkerhetsmessige årsaker1. Da kan dere sove trygt, og samtidig la ladestasjonen styre strømforbruket i takt med strømprisen. I tillegg er kanskje ikke strømnettet på hytta like robust som hjemme. Det kan være av eldre dato og ikke dimensjonert for elbillading. Da er det ekstra viktig å få satt opp en ladeboks, med tanke på mest mulig stabil lading og for å unngå varmgang.
Siden du primært skal slappe av på hytta, og trolig ikke trenger bilen (mye) underveis, bør du også sette ned ladeeffekten. Da unngår du unødvendige kostnader og lader smart gjennom oppholdet, i tillegg til at du har en ferdig ladet bil når du skal reise hjem igjen.
1Mange nordmenn lader ikke elbilen trygt
En undersøkelse gjennomført i 2023 av YouGov, på vegne av ladeselskapet Zaptec, avdekket at over 100 000 nordmenn fortsatt ladet elbilen sin fra en vanlig stikkontakt. I 2022 vedtok imidlertid Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at lading fra vanlig stikkontakt ikke lenger er lov på fast basis*, av flere gode grunner:
- Lading av elbil krever høy last over lang tid, noe vanlige stikkontakter ikke er laget for å tåle.
- I verste fall kan dette føre til varmgang og brannfare, med risiko for å inntreffe på verst tenkelige tidspunkt; når dere sover.
- I tillegg har du ingen mulighet til å lade «smart», når strømprisen er gunstigst.
Kilder: NAF, Norsk elbilforening og Defa.
*Med mindre kontakten var satt opp spesifikt for formålet før juli 2022, av en montør som har gjennomført en risikovurdering.