Rekkeviddeangst?
5 gode vaner for lading av elbil

Lider du av rekkeviddeangst? Du er ikke alene. Tre av fire bilister er redd for det samme, men har elbilførere egentlig noe å frykte?

Ladekabel i elbil

Elbilundersøkelsen fra NAF i 2023 viser at frykten for å gå tom for strøm er større blant de som ikke har elbil, enn de som har det. 72 % av de som ikke kjører elbil svarer at de er redde for å gå tom for strøm, mens 55 % av de som kjører elbil svarer det samme.

Markedssjef Petter Jørgensen i Bilservice trekker på smilebåndet av nordmenns frykt for tomt batteri.

– Det er fullt mulig å kjøre tanken tom for drivstoff også, men de fleste fyller jo opp før det skjer. Vår erfaring er at man lærer elbilen sin å kjenne etter kort tid og ganske raskt får kontroll på når det er på tide å lade og ikke, sier Jørgensen og nevner bilbergingstallene fra NAF som viser at det ikke er flere som går tom for strøm enn for bensin eller diesel på norske veier.

Gode ladevaner demper rekkeviddeangsten

Med både bussbilletten og lommeboka på mobilen, vil det være krise for de fleste av oss å gå tom for strøm på mobilen. Derfor legger vi inn litt ekstra «strømmargin» i hverdagen og lader mobilen før vi forlater hjemmet. Med tilsvarende gode ladevaner for lading av elbilen, vil du være på den trygge siden og kan parkere rekkeviddeangsten. Her er 5 gode vaner for lading av elbil:

Smart elbillading – 5 gode vaner:

1. Lad opp elbilen før du drar

En vanlig huskeregel for elbileiere er å lade bilen til 80 % for «hverdagskjøringen» og til 100 % før du skal ut på langtur. Grunnen til at det anbefales å lade til 80 %, er at dette kan forlenge levetiden til batteriet siden det gir mindre batterislitasje enn jevn lading opp til maks.

2. Forvarm bilen

Ved å varme opp interiøret med strøm fra strømnettet, har du mer strøm å gå på under kjøreturen. En annen fordel med å forvarme bilen, er at det er myyye behageligere å sette seg inn i en god og varm bil, i hvert fall i vinterhalvåret.

3. Planlegg turen din

Et annet tips er å sjekke hvor du finner ladestasjoner langs ruta du skal kjøre. Når du på forhånd vet hvor langt det er mellom stedene du kan lade, tar du fort knekken på rekkeviddeangsten. Det finnes flere apper med oversikt over hvor du finner ladestasjoner, dette gjør det enkelt å planlegge lengre turer med elbilen.

4. Sjekk værvarselet

Elbiler bruker mer strøm når det er kaldt, regner eller snør. Det kan derfor være lurt å beregne ekstra stopp for lading på vinteren og i dårlig vær. Et ekstra stopp kan også gi nødvendig hvile slik at du blir mer våken og opplagt som sjåfør.

5. Lad når du kan

Stopper du for en matbit, eller om hele familien skal på dobesøk underveis, kan du koble til laderen samtidig. Selv en kort pause kan gi deg nok lading til å komme frem med en god margin.

Fortsatt bekymret? Dette er elbilene med lengst rekkevidde, som vi i Bilservice forhandler:

  • Mustang Mach-E, med rekkevidde på inntil 600 kilometer
  • Volvo EC40, med rekkevidde på inntil 577 kilometer
  • BYD Han, med rekkevidde på 520 km
  • MG4, med rekkevidde på inntil 520 kilometer

Ford Mustang Mach-E

Vi feirer 2024 med 0,24% fastrente i 3 år på Mustang Mach-E, med vinterhjul og 5 års service inkludert!
Les mer

Volvo EC40 – Kampanje

Opptil 577 km Helelektrisk rekkevidde*. Serviceavtale 3 år inkludert.
Les mer

BYD HAN 4×4

Leasing fra 5.990,- /mnd inkludert vinterhjul og metallic lakk
Les mer

MG4

Privatleasing fra 2.789,- pr. mnd. Startleie kun 15 000,- / Bilpris 265 900,-
Les mer

Fler elbilartikler

Hvor mye koster det å lade elbil?

Er det noe å spare ved å kjøre elektrisk eller koster det like mye som bensin og diesel? Se hva det koster å lade elbil.
Les mer
×