Hvor mye koster det å lade elbil?

Er det noe å spare ved å kjøre elektrisk eller koster det like mye som bensin og diesel?

Ladeluke på Volvo

Skal du finne ut hva det faktisk koster å lade elbilen, er det mer enn bare strømprisen du må tenke på. Ladehastighet, type lader og batterikapasitet må også tas i betraktning. 

Hva er smartlading?

Strømprisen varierer som kjent fra leverandør til leverandør, hvor du befinner deg i landet og tidspunkt på døgnet. Som regel er prisen på strøm lavest om natta, men for å sikre deg best pris er det lurt å tenke smartlading, som er hakket smartere enn bare å lade smart.

Smartlading er en ladeboks som sørger for at bilen automatisk lades når strømmen koster minst. Tibber er blant de som tilbyr dette.

Ladehastigheten spiller inn

En annen faktor som påvirker hvor mye det koster å lade elbil, er ladehastigheten. Det finnes forskjellige typer ladeuttak, som hjemmeladere og hurtigladere, og som navnet tilsier er hurtiglading det kjappeste, men det koster mer fordi du må betale ekstra for å få mye strøm på kort tid. Dessuten sliter hurtiglading mer på batteriet, så det lureste er å planlegge og lade bilen hjemme.

Ikke lad i stikkontakt

Det er ikke lov å lade elbil i vanlig stikkontakt, dette kan i verste fall føre til brann. Fra 1. juli 2022 er det derfor krav om at du må installere ladeboks, om du skal lade hjemme til fast bruk.

Batterikapasiteten på elbilen din påvirker prisen

Hvor mye batterikapasitet elbilen har, og hvor mye energi som må lades opp, har også noe å si for hva det koster å lade. Jo større batteriet er og jo mer energi som må lades opp, desto høyere blir kostnaden.

La oss si at du har en elbil med et batteri på 40 kWh. Hvis batteriet er helt tomt og du lader det opp til 100 prosent, betyr det at du må lade opp 40 kWh. Med en strømpris på 3 kroner per kWh, vil det koste deg 120 kroner å lade opp batteriet til maks.

På samme måte, hvis du bare har brukt halvparten av batteriet og vil lade det helt opp, betyr det at du trenger å lade opp 20 kWh. Kostnaden for dette vil da være halvparten av det totale beløpet, altså 60 kroner.

Ta vare på batteriet når du lader

Én ting er hvor mye det koster å lade elbilen, men godt vedlikehold av bilen har også mye å si for den totale kostnaden på bilholdet ditt. Et godt tips er derfor å lade bilen til 80 prosent for «hverdagskjøringen» og til 100 prosent bare før du skal ut på langtur. Dette kan forlenge levetiden til batteriet på grunn av mindre batterislitasje.

Fler elbilartikler

Hvor mye koster det å lade elbil?

Er det noe å spare ved å kjøre elektrisk eller koster det like mye som bensin og diesel? Se hva det koster å lade elbil.
Les mer
×