Vond lukt i bil? Dette kan være grunnen.

Den vonde lukta kan komme av flere grunner, men om vi utelukker gammel mat og sure sokker – så er det faktisk klimaanlegget som ofte er grunnen til at det lukter vondt.

Men visste du at selv om klimaanlegget ofte kan være grunn til vond lukt, så er det ikke alltid at et skittent klimaanlegg faktisk lukter? Men om det faktisk har begynt å lukte – da er det et signal om at det kan være på høy tid å utføre en rens.

 

Aircondition i dashbordet på bil

Hvorfor begynner det å lukte?

Når man har brukt klimaanlegget gjennom en sesong, det gjelder både gjennom kalde vinternetter og varme sommerdager, blir klimaanlegget fuktig og skitt samler seg, noe som gir et perfekt miljø for bakterier, sopp og andre mikroorganismer å utvikle seg i.

Klimaanlegget vil derfor ha behov for både rengjøring og filterskifte for å sikre at det er frisk og god luft som sirkuleres inne i bilen. Det gir et bedre inneklima som også er mer allergivennlig.

Alle biler har to svake punkter som er spesielt utsatte for smuss og angrep av skadelige mikroorganismer, som for eksempel sopp og bakterier: Det er pollenfilterboksen og fordamperen.

En anbefaling fra Norges Astma og Allergi-forbund er å skifte pollenfilteret regelmessig, for over tid vil skitt, støv, fukt og lignende sette seg i hele klimaanlegget. For en vanlig bileier er pollenfilterboksen og fordamperen to områder av bilen som man sjeldent trenger å ha noe med å gjøre. For en bilmekaniker derimot er det her de utfører klimarensen når bilen din er på service.

Hvorfor må klimaanlegget renses, og hvordan?

Det har skjedd mye på utviklingssiden av den tradisjonelle “bilen” som vi kjenner den. Det gjelder også i klimaanlegget, eller aircondition-anlegget (AC) som vi også kaller det.

Tidligere, i eldre biler, hadde bilen en fordamper for varmluft – og en fordamper for kald luft (AC-knappen). Nye biler og El-biler har bare en fordamper som gir både varm og kald luft, noe som vi gjerne kan kalle for bilens varmepumpe.

Siden denne varmepumpen blir brukt hele året, med både varmluft på vinteren og kaldluft på sommeren, vil det være mer fuktig og klimaanlegget har behov for å renses oftere. Og sånn som varmepumpen du kanskje har hjemme, så anbefales det å rense denne hvert år.

Den eneste sertifiserte metoden for fullstendig AC-rensing er Aircowell® sin rengjøringsmetode

Vi bruker Aircowell – Det beste for din helse

Z

Forebygger ubehagelig lukt

Z

Helse- og miljøvennlig

Z

Uten allergifremmende farge- og duftstoffer

Z

Den beste løsningen for sunn luft i bilen

Trenger du standard kuperens eller full AC-service?

 

Hvorfor dugger rutene?

Dugg i bilen oppstår rett og slett fordi vi trekker fuktighet inn i bilen. I sommerhalvåret er dugg normalt ikke noe stort problem. Men når vinterhalvåret kommer, starter problemene. Det er to hovedårsaker til dette.

×