Hvorfor dugger rutene?

Dugg i bilen oppstår rett og slett fordi vi trekker fuktighet inn i bilen. I sommerhalvåret er dugg normalt ikke noe stort problem. Men når vinterhalvåret kommer, starter problemene. Det er to hovedårsaker til dette.

For det første er høsten som regel forbundet med mye nedbør. Og når vinteren kommer, får vi i tillegg snø. Det betyr at du drar mer fuktighet inn i bilen enn i sommerhalvåret.

 

Dugg på frontvindu inne i bil.

Triks for å unngå dugg

Z

Korte kjøreturer

Hvis kjøreturen er kort, bør du varme opp kupeen så lite mulig, spesielt klær/sko er våte som følge av nedbør eller trening. Jo mindre varme, jo mindre fuktighet vil fordampe og skape problemer i neste omgang. Unngå i hvert fall å styre varmluft ned i fotbrønnene.

Z

Resirkulering

Bruk aldri resirkulering. Resirkulering er en stor duggfelle.

Z

Luft på frontruten

Når bilen er kald, styr alltid all luft opp på frontruten. Ikke styr luft ned i fotbrønnene.

Z

Rene ruter

Vask rutene grundig innvendig. Bruk et pusseskinn eller en god mikrofiberklut samt fettløsende middel. Når rutene er helt rene, må de tørkes grundig. Bruk papir med god sugeevne og gjerne hårføner. Ikke ta på vinduene i etterkant og forsøk å lære barna det samme.

Z

Ikke pust på frontruten

Når bilen er kald, forsøk å unngå å puste rett på frontruten og de fremre siderutene. Pusten din inneholder masse fuktighet og denne vil nærmest umiddelbart kondensere og bli til dugg når den treffer en kald vindusflate. Forsøk å puste gjennom nesen til varmeapparatet har begynt å levere varme og den verste faren er over. Forsøk å lære barn og andre passasjerer det samme.

Z

Aircondition

Bruk alltid aircondition/klimaanlegg. Klimaanlegget bidrar til å tørke luften i kupeen (Av tekniske årsaker kutter dessverre klimaanlegget når temperaturen nærmer seg frysepunktet, men dette får du ikke gjort noe med).

Z

Rens aircondition

Overtid vil fukt danner seg i fordamper. Det vil være perfekt sted for mikroorganismer som bakterier og sopp. Dette vil du merke gjennom lukt eller effekten avtar.
Et godt fungerende klimaanlegg er like viktig om vinteren som om sommeren, og om vinteren drar den fuktigheten ut av bilen.

Trenger du standard kuperens eller full AC-service?

Vond lukt i bil? Dette kan være grunnen.

Den vonde lukta kan komme av flere grunner, men om vi utelukker gammel mat og sure sokker – så er det faktisk klimaanlegget som ofte er grunnen til at det lukter vondt.

×