Ta vare på bilens aircondition- og klimaanlegg

Unngå bakterievekst og vond lukt i bilen

Interiør fra en Volvo

Sommer og ferietid betyr timevis i bil for mange av oss. Med fare for vedvarende høye temperaturer på gradestokken, er det en stor fordel at bilens aircondition-anlegg, eller AC-anlegg, og klimaanlegg fungerer som det skal. Men er du egentlig klar over forskjellen på et AC-anlegg og et klimaanlegg?

Dette er forskjellen på AC-anlegg og klimaanlegg

Begrepene brukes om hverandre og de fleste av oss tror nok at de går ut på nøyaktig det samme, men dette er ikke tilfelle. Mens bilens AC-anlegg har som oppgave å kjøle ned luften i bilen, er klimaanleggets jobb blant annet å rense luften før den kommer inn i bilen og å kjøle ned og varme opp luften i ulike soner, slik at temperaturen for eksempel kan ha ulik innstilling for fører og passasjer.

Det viktigste på varme sommerdager er kanskje at AC-anlegget i bilen fungerer. Da er luften kald, og ikke klam og innestengt. Om bilens AC-anlegg slutter å fungere, kan sol og høye temperaturer ikke bare føre til heteslag, men også opphetet stemning og akutte kriser på bilferien med familien.

Hvorfor virker ikke aircondition?

Vanlige grunner til at bilens AC-anlegg ikke fungerer, er lang tid siden siste service og lite kjølemiddel/gass på anlegget. Anbefalt hyppighet for AC-service er derfor annet hvert år og i hvert fall før sommerens bilferie, om det er en stund siden sist. På en AC-service etterfyller verkstedet blant annet gass og gjør tilhørende trykktesting av gassen, i tillegg til å gjøre en funksjonstest av hele AC-anlegget.

Klimarens hindrer bakterievekst og vond lukt

Mens AC-service (eller AC-rens) tar for seg anleggets tekniske funksjon og virkemåte, sørger en klimarens for å hindre bakterievekst og vond lukt i bilen, samt at klimaanleggets kapasitet holdes oppe på godt ytenivå. Det er også et poeng at en klimarens kan bidra til økt rekkevidde på en elbil, fordi elbilen vil bruke mer strøm hvis klimaanlegget ikke fungerer på sitt beste.

Kjøre langt med bilen i sommer?

Bilservice har lang erfaring med service av aircondition- og klimaanlegg, og utfører service på alle typer biler. Bilservice har avdelinger i Vestfoldbyene Larvik, Sandefjord, Tønsberg og Holmestrand, i tillegg til på Kongsberg. 

På bilferie i sommer?

Se våre tips for hvordan pakke bilen effektivt og sikkert

Skal du ha med sykler på bilferien?

Se våre tips for valg av sykkelstativ/ sykkelholder  

×