Kan du tilhenger-reglene for personbil?

Båten skal på vannet, hageavfallet kjøres bort og hagemøbler fraktes hjem fra butikken. Hvilke kjøreregler gjelder egentlig for personbil med tilhenger?

Bil med tilhenger på vei
Reglene for å kjøre med henger er ikke nødvendigvis så enkle å forstå, men la oss ta det grunnleggende først: Med førerkortklasse for personbil (klasse B) har du lov til å trekke tilhenger på inntil 750 kg, dersom den totale vekten på bil og henger ikke overskrider totalt 3500 kg.
Et viktig poeng er at vekten av tilhengeren må være innenfor det bilen har lov å trekke. Faktorer som avgjør hva slags henger du kan trekke er:
Z

Bilens vekt

Z

Hengerens vekt

Z

Lastens vekt

Z

Hvilken førerkortklasse du har

Sjekk Vegvesenets tilhengerkalkulator

Er du usikker på om du kan trekke en bestemt tilhenger med bilen din, kan du enkelt sjekke det i Vegvesenets tilhengerkalkulator

Z

Sjekk vognkortet for tillatt hengevekt

Uavhengig om du har hengerlappen eller ikke, må du alltid huske å sjekke bilens tillatte hengervekt i vognkortet. Bilen må være teknisk dimensjonert for å kunne trekke hengeren din.

Z

Lovlig fartsgrense med henger

Du har i dag lov til å kjøre opptil 80 km/t med alle typer hengere. Enkelte tilhengere kan også godkjennes for hastighet opptil 100 km/t med et såkalt Tempo-100-bevis. Hengeren må da oppfylle visse tekniske krav, som hydraulisk støtdemping og stabiliserende tilhengerkobling.

Tenk sikkerhet

Uavhengig av hvor tung tilhenger du skal trekke, og hvor fort og langt du skal kjøre; husk alltid å sjekke at tilhengeren er i forsvarlig stand (bremser, lys og dekk) og at lasten din er godt sikret.

Vi har et stort utvalg av varehengere og båthengere fra Gaupen. Ring eller sving innom oss, så hjelper vi deg med å finne riktig henge.

×