Dette betyr varsellampene i bilen din

Blinker en varsellampe i dashbordet, men du vet ikke hva symbolet betyr? Ta det rolig, her er en oversikt over hva de vanligste symbolene prøver å fortelle deg.

Dashbord i bil med varsellamper

Du er ikke alene om å bli stresset hvis en varsellampe i bilen lyser, men husk at varsellampene er «på ditt lag» fordi de varsler om at noe er galt med bilen. Et enkelt tips som kan bidra til å redusere stressnivået, er å bruke litt tid på å lese om de ulike lampene i bilens instruksjonsbok før det begynner å lyse.

Det er viktig å være klar over at utformingen av lampene kan ha små variasjoner fra bil til bil, men generelt sett er det snakk om universelle symboler med tilnærmet lik utforming. Oversikten i denne artikkelen tar for seg utvalgte vanlige røde og gule varsellamper, ikke bilens grønne og blå lamper da dette kun er informasjon til deg som fører om bilens aktive funksjoner.

Rød varsellampe for motortemeratur

En rød varsellampe må ikke oversees. Om dette lyser, bør du stoppe bilen og finne ut av feilen. Ring veihjelp eller kjør innom et verksted om dette er i umiddelbar nærhet.

Varsellampe for motorfeil

Om en gul eller oransje varsellampe lyser, betyr det at du ikke må gjøre noe med en gang, men kan vente litt, feilen er ikke tidskritisk.

Bilens røde varsellamper

Rød varsellampe bremser

Bremsefeil

Dette symbolet med utropstegn kan medføre litt stress fordi det varsler om feil med bremsene på bilen. Varselet må selvfølgelig ikke oversees, her er det bare å stoppe bilen ved første mulighet for å ringe etter veihjelp, eventuelt svinge innom et verksted hvis du kjører forbi, for å avdekke årsaken til at lampen lyser.

Rød varsellampe om oljetrykk

Oljetrykk

Oljelampen varsler om at det er for lite olje i motoren eller at det på annen måte er noe galt med motorens oljetrykk. Når denne lampen lyser, bør du stoppe bilen på første trygge sted (ikke midt på motorveien, selvfølgelig) før du slår av motoren. Deretter bør du kontakte veihjelp.

Rød varsellampe for motortemeratur

Motortemperatur

Dette symbolet er et varsel om at kjølevæsketemperaturen er for høy. For å unngå at motoren koker bør du stoppe bilen slik at temperaturen synker, før du så sjekker nivået på kjølevæsken og eventuelt gjør en etterfylling. Om lampen fortsetter å lyse, er det bare én ting å gjøre: komme deg til verksted.

Rød varsellampe for lading

Lading

Batterisymbolet indikerer at det ikke er spenning til batteriet, eventuelt at det er manglende lading. Resultatet kan være at bilen stopper når du kjører på veien. Om du ikke finner ut av problemet selv, bør du få sjekket det elektriske anlegget på et verksted.

Rød varsellampe for service

Servicevarsel

Det velkjente skiftenøkkel-symbolet varsler om at det er på tide å bestille tid på et verksted for service. En vanlig serviceintervall-huskeregel er det som kommer først av hver 20000 kjørte kilometer eller når det har gått ett år siden siste service, men når denne lampen lyser vet du i hvert fall at det er på tide med service. 

Rød varsellampe for sikkerhetsbelte

Sikkerhetsbelte

Sikkerhetsbelte-symbolet lyser dersom en av passasjerene i bilen ikke har festet beltet. Dette er en strålende hjelp for at du eller passasjerene dine ikke skal glemme et av de viktigste og enkleste trafikksikkerhetstiltakene vi har.

Bilens gule eller oransje varsellamper

Varsellampe for motorfeil

Motorfeil

Denne lampen lyser gult eller oransje og varsler om feil ved bilens motor eller motorstyringssystem. Når lampen lyser kan motoren automatisk gå ned på såkalt nødprogram, noe som betyr at den trekker dårligere for å unngå overbelastning.

Varsellampe for dekktrykk

Dekktrykkvarsler

: Uffda, denne lampen er et varsel om at ett eller flere dekk på bilen din har for lite lufttrykk. Varselet kan bety at du har punktert, dekkene bør derfor sjekkes så fort som mulig på nærmeste bensinstasjon.

Varsellampe for antisladd ESP

Antisladdsystem

Dette symbolet kalles ESP (Electronic Stability Program) eller ESC (Electronic Stability Control); en funksjon som skal gjøre at du ikke får sleng på bilen. Når denne lampen lyser, betyr det ikke at noe er galt med bilen, men at systemet jobber for å stabilisere bilen på veien.

Varsellampe for ABS-systemet

ABS-systemet

ABS står for Antisperre bremsesystem og er en garanti for at bilens hjul ikke kan låses. Når denne lampen lyser, er det et varsel om at ABS-funksjonen er inaktiv, selv om bilens bremser fungerer. Du bør ta turen til verksted eller søke annen kyndig hjelp for å finne ut av hvorfor lampen lyser.

Varsellampe for bremsebelegg

Bremsebelegg

Dette symbolet varsler om at bremseklossene begynner å bli i overkant slitte og at det er på tide å bytte dem. Manglende bytte av bremseklosser kan gi skader på bremsene, det er derfor lurt å få byttet bremseklossene på verksted før det går for lang tid.

Varsellampe for lite spylervæske

Lite spylervæske

Dårlig sikt er ikke en aldri en god idé når du er ute og kjører, du bør derfor fylle på spylervæske så fort du får mulighet. Sving innom nærmeste bensinstasjon eller kjør til nærmeste trygge stoppested om du har spylervæske liggende i bilen.  

Varsellampe for lite drivstoff

Snart tom for drivstoff

Aiai, dette symbolet vet du hva betyr. Budskapet er enkelt: få fylt opp tanken så fort som mulig.

Fler elbilartikler

Hvor mye koster det å lade elbil?

Er det noe å spare ved å kjøre elektrisk eller koster det like mye som bensin og diesel? Se hva det koster å lade elbil.
Les mer
×