8 tips til et trygt bruktbilkjøp

Det kan være penger å spare på å kjøpe bruktbil, men det er ikke alltid uten risiko. Her er tipsene som sikrer deg et trygt kjøp.

1.

Finn bilen
Hvilke behov skal den nye bilen dekke og hvor mye har du å rutte med? Ikke glem å regne inn kostnadene med forsikring, drivstoff, avgifter og vedlikehold, som kommer i tillegg til selve kjøpesummen.

2.

Vær obs på nybilgaranti
Har bilen fortsatt nybilgaranti? Undersøk i så tilfelle hvor mye det er igjen på garantien, hva den dekker og hvor høy egenandelen er. Som regel gjelder nybilgarantien i fem år, eller inntil 100 000 km. Husk at garantien faller bort om ikke alle servicer er tatt innen oppgitt serviceintervall.

3.

Les annonsen nøye
Sjekk annonsen nøye så du ikke går glipp av viktige opplysninger. Er bilen bruktimportert? Har den fulgt normal service? Er den EU-godkjent og hvor langt har den gått? Husk at de dyrere reparasjonene ofte kommer etter 100 000 km. Spør selgeren om du lurer på noe.

4.

Sjekk serviceheftet
I serviceheftet finner du opplysninger om når bilen har vært på service, i tillegg til kjørelengde, eventuelle reparasjoner og EU-kontroller. Har bilen dokumentert vedlikehold, er sannsynligheten større for at du ender opp med en trygg bil i god stand.

5.

Sjekk at bilen er fri for heftelser
Bruk Brønnøysundregisteret for å sjekke om det er registrert noen heftelser, altså gjeld, på bilen du tenker å kjøpe. Husk at eventuelle heftelser følger bilen og ikke eieren.

6.

Undersøk bilen
Gå over bilen skikkelig. Sett deg inn bak rattet og start bilen, se deg rundt og bruk nesa for å kjenne om det for eksempel lukter rart fra klimaanlegget. Se etter småskader i lakken, rust på innsiden av dørene, hjulbuene eller på undersiden av bilen. Er det lekkasjer under panseret og har oljen riktig farge?

7.

Prøvekjør bilen
Ta deg alltid tid til å prøvekjøre bilen, gjerne sammen med en bilkyndig venn. Kjør noen kilometer i forskjellige hastigheter på ulike veier og miljøer. Vær oppmerksom på støynivå og unormale lyder. Kjenn etter om rattet holder «stø kurs», om det det er uvanlige vibrasjoner over 60km/t, om giringen er normal og om bremsene fungerer som de skal. Sjekk at klimaanlegget virker og at det ikke er noen varsellamper som lyser på dashbordet. Test også at all elektronikk og andre funksjoner virker.

8.

Skriv kontrakt
Kjøp aldri en bruktbil uten å signere skriftlig kjøpekontrakt med selgeren. Sørg for at alt dere har avtalt er skrevet ned i kontrakten, slik at du har noe å vise til hvis eventuelle problemer skulle oppstå i etterkant.

Sjekkliste for prøvekjøring av bruktbil

Du har endelig funnet bilen du har lyst på. Nå gjenstår bare prøvekjøringen før kjøpet er i boks. Her er noen tips til hva du bør se og lytte etter når du prøvekjører.

01

02

03

04

05

06

07