5 tips for prøvekjøring av bruktbil

Du har endelig funnet bilen du har lyst på. Nå gjenstår bare prøvekjøringen før kjøpet er i boks. Her er noen tips til hva du bør se og lytte etter når du prøvekjører bruktbil.

Brukt Volvo SUV hos Bilservice
1.

Prøvekjør bilen på ulike veier
Kjør noen kilometer i forskjellige hastigheter på ulike typer veier og miljøer; motorvei, landevei og trange bygater. Kjenn etter om rattet holder stø kurs og om du merker uvanlige vibrasjoner over 60 km/t.

2.

Lytt etter ulyder
Vær oppmerksom på støynivået og eventuelle unormale lyder fra bilen, girkassen og motoren når du starter og mens du kjører. Husk at ulyder på humpete veier kan tyde på slitte hjuloppheng.

3.

Test girkassen
Kan du gire sømløst opp og ned under prøvekjøringen uten «tvang» eller skrapelyder? Hvis ikke er sannsynligheten stor for at det er problemer med girkassen. Clutchen skal heller ikke slure, hugge til eller vibrere når du slipper den opp. Har bilen automatgir? Sjekk at den girer opp uten å rykke til.

4.

Sjekk bremsene
Test bremsene flere ganger under prøvekjøringen og prøv å bremse kraftig helt ned til stillestående. Husk at bremsene skal ta umiddelbart grep og at bilen ikke skal trekke til en av sidene når du bremser. Kjenner du vibrasjon i bilen eller pedalen ved bremsing, kan bremseskivene være skadet. Sjekk også at parkeringsbremsen holder når du er i en bakke.

5.

Gå over klimaanlegget og elektronikken
Sjekk at varme- og klimaanlegget virker som det skal i bilen. Bruk nesa for å kjenne etter eventuell vond lukt. Det samme gjelder med andre brytere og instrumenter. Pass også på at ingen varsellamper lyser i dashbordet. Test i tillegg at all elektronikk og andre funksjoner virker, som setevarmere, varmetråder i bakruten og antispinn. Åpne panseret og sjekk at bilen ikke har synlige lekkasjer i motorrommet. 

Les også

8 tips til et trygt bruktbilkjøp
$

01

02

03

04

05

06

07