Slik velger du riktig sykkelstativ til bilen

Ta med sykkelen på ferie i sommer? Sjekk disse tipsene.

Syklister ser utover en dal

For mange av oss står spennende opplevelser i kø på sommeren. Stadig flere velger aktive ferier og tar med seg sykkelen for å komme tettere på stedet de besøker, enten det er i en travel storby, et tettsted ved sjøen eller i luftige omgivelser på høyfjellet. Kjører du pickup eller annen stor bil med god lasteplass er saken grei, da kan du bare «slenge» sykkelen oppå lasteplanet, plante «ærmen i kærmen» og sette av gårde. Kjører du derimot en bil med begrenset lastekapasitet, må du sørge for andre måter å få med deg sykkelen på. 

Velge sykkelstativ eller sykkelholder?
Finn ut dette først

Det finnes et stort utvalg sykkelholdere og sykkelstativ på markedet, ikke minst kan prisene variere voldsomt. For å være sikker på at du velger riktig til ditt behov, kan det derfor være lurt å gjøre noen undersøkelser før du bestemmer deg for hvilken sykkelholder eller hvilket sykkelstativ du vil gå til innkjøp av. Følgende spørsmål kan være nyttige å stille seg selv:

  • Hva passer mitt behov?
  • Hvor mange sykler kan jeg få behov for å frakte på en gang?
  • Er det spesielle hensyn å ta med tanke på bilen jeg kjører?
  • Hvilken prisklasse skal jeg legge meg i?

Frakte sykkel med bil? Ikke glem å tenke sikkerhet

– Det viktigste vil alltid være at sykkelen er festet på en forsvarlig måte. Uhell kan selvfølgelig skje, men det er ene og alene førers ansvar å sørge for en sikker og forsvarlig festing av sykkelen for den aktuelle bilreisen. Du må derfor sørge for at sykkelen sitter som den skal og at ting ikke kan løsne. Hvis du ikke gjør gode undersøkelser kan det fort gå på bekostning av trafikksikkerheten.
Det sier Petter Jørgensen, markedssjef i Bilservice. Han er mest opptatt av at kundene tar gode valg med tanke på trafikksikkerhet og generell trygghet på veien.

Er det andre ting å tenke på når man skal frakte sykkel med bil?

– Jeg anbefaler å styre unna de aller rimeligste modellene for å unngå risting og småskader på sykkelen, i hvert fall hvis du har en relativt kostbar sykkel. Det er også viktig å tenke på om du vil ha sykkelen festa på taket eller på tilhengerfeste. Har du sykkelen festet på taket, får du fort problemer med å kjøre inn i parkeringshus.

Hva er å si om de ulike løsningene for å frakte sykkel på bil som dere kan tilby?

– Vi tilbyr ulike varianter og modeller til både å sette på taket og på tilhengerfestet. Når det gjelder modellene som festes på bilens hengerfeste, har vi både de tradisjonelle «saksemodellene» og de mer avanserte plattformmodellene som gir bedre stabilitet. Løsninger for å feste sykkelen på bakluka er ofte modellspesifikt, men vi kan skaffe det meste. Mitt råd er å ta en prat med selgerne våre, de gir gode råd for et trygt, sikkert og økonomisk valg, sier Jørgensen.

Alt klart til bilferien?

Bilservice har avdelinger i Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Holmestrand og Kongsberg. Finn din lokale avdeling og få hjelp til å finne nytt sykkelstativ eller sykkelholder.

Se våre tips for hvordan pakke bilen på en effektiv og sikker måte. Pakke i takboks? Se våre tips for hvordan du pakker takboksen.

×